DENİZCİLERİN HAVA TAHMİNİ

DENİZCİLERİN HAVA TAHMİNİ

Dr. E. Amiral Ergun MENGİ

 

Denizde yaşamak kolay değildir. Denizde tekne ile mücadele ederken en büyük engel karşımıza çıkan fırtınalar, sisli puslu havalardır. Meteoroloji istasyonları, denizcilerin bu konudaki en büyük yardımcısıdır. Ancak iyi bir denizci havaya bakarak havanın nasıl olacağı konusunda fikir yürütebilmelidir.

Denizciler, bu konuda fırtına takviminden oldukça fazla yararlanırlar. Fırtına takvimi 365 günde 99 gün fırtına vermektedir. Yani denizcinin 3 gününden biri fırtınada geçmektedir.

Kadınlar Doğumu, Denizciler Denizi Unutmasa Ne Çocuk Olurdu Dünyada Ne De Denizci

Ancak doğanın işaretleri, hava durumu hakkında bize bir şeyler anlatmaya çalışır. Bulutlar bu konuda çok yardımcıdır. Eğer ki kümülonimbus bulutları günün erken saatlerinde görünüyor ve gün içinde çoğalıyorsa bu havanın bozacağına işaret eder.

Kuzey yarım kürede Büyük fırtınaların çoğu batıdan doğuya doğru hareket eder ve batıda görünen gökkuşağı havanın nemlendiğini ve yakın zamanda yağmur yağacağını gösterir.  Batıyı kara bulutlar kapladıysa ve denizin rengi koyulaşamaya başladıysa çok kısa bir sürede (10 Dk) fırtına patlayacak demektir kaçacak, sığınacak bir liman bulun.

Diğer önemli bir gözlem varlığı kuşlardır. Havada uçan kuşlar doğal olarak havanın değişimlerinden, basınç değişimlerinden en çok etkilenen varlıklardır. Havayı önceden tahmin ederler ve ona göre önlemlerini alırlar. Kuşlar hava iyiye gidecekse genellikle yüksek irtifalarda uçmayı tercih ederler. Yere yakın uçar veya tellerin üzerine tünerlerse bu havanın bozacağına işarettir. Benzer şekilde martılar genel olarak fırtına öncesinde uçmayı keser ve sahile tünerler. Deniz yüzeyinde tüneyen martılar da havanın soğuyacağına işaret eder. Bazen martılar teknenizin pruvasına doğru kuvvetli kanat çırparak uçarlar. İşte size fırtınanın yaklaştığını gösteren bir işaret. Martılar “sığınacak liman arayın” diyorlar. Eğer martılar teknenizin kıçı istikametinde süzülerek uçuyorlarsa iyi hava devam edecek demektir.

Güneş doğarken veya akşam batarken gökyüzünü fazla miktarda kırmızılık kaplarsa, bu da rüzgârın çıkacağına veya artacağına işarettir.

Diğer bir gözlem ise Ay’ın Hilal durumudur.  Ay yatıyor durumundaysa hava bozacak, hilal üst konumda ise hava güzel olacak demektir.

Ay Yatakta Kaptan Ayakta; Ay Ayakta Kaptan Yatakta.

Barometrenin basınç değeri hava tahminindeki en önemli göstergedir. Genellikle alçak basınç kötü havaya, yüksek basın ise iyi havaya delalet eder. Ancak fırtına çıkıp çıkmayacağı anlamak için barometre değerinden daha önemlisi, barometre değerinin aşağı veya yukarı ani değişimleridir. Bu nedenle barometre üzerinde bulunan mekanik sarı çubuk barometre değerini gösteren siyah okun üzerine getirilir ve sabit bırakılır. Sarı çubuk ve basınca göre değişen siyah ok değeriyle gün içindeki basınç değişiklikleri gözlemlenerek fırtınanın çıkıp çıkmayacağı tahmin edilir. Aşağıya doğru hızlı basınç değişimi fırtınanın güneyli rüzgârdan örneğin lodos, yukarı doğru ani değişim ise kuzeyli rüzgârdan çıkacağına delalettir. Bu bilgi seçeceğiniz rota, sığınacağınız liman hakkında size önemli ipucu verecektir. Hava tahmininde denizcilere yardımcı olabilecek E. Koramiral Rıdvan KORAL tarafından yazılmış bir şiiri sizlerle paylaşmak istiyorum.

Barometre    Termometreye    diyor ki!

 1. Ben düşüp, sen yükselsen

    Lodos gelir peşimden

    Beraberce yükselirsek

    Şimâle döner esen.

 

 2. Şimâlken çabuk düşsen

    Artar şimâlden esen

    Çabuk çıksan şimâlken

    Kar da gelir peşimden.

 

 3. Cenupken hızlı çıksam

    Gelir şimâlden fırtına

    Hızla insen cenupken

    Lodos biner sırtıma.

 

 4. Ben yüksek, sen sabit kalsan

     Yağmur, biraz yıldız var

     Düşünmem benim, iyi değil

     Peşimden lodos yapar.

 

 5. Beraberce düşersek

    Lodosla ağlar sema

    Sen düşüp ben, yükselirsem

    Karayeller bağlar beni.

 

6. Gündoğuşu poyrazda

     Yüksek olursam eğer

     Kar yağar yer yer

     Bazen biraz da yağmur da.

 

 7. Batı iken çabuk düşsem

    Döner rüzgâr karayele

    Bazen hem de Yıldıza

    Kuvvetleşir, gelir hızla.

 

 8. Yağmur durunca yükselsem

     Güzelleşir sema bilsen

     Buhar olur yeryüzü

     Güler güneşin yüzü.

 

 9. Yağmur yağarken eğer

     Yüksekten düşersem

     Uzun sürer yağışı

     Göklerin bu ağlayışı.

 

10.Ağır ağır yükselsem

     Güzel hava devam eder

     Yavaş yavaş düşersem

     Yağan yağmur sürüp gider.

 

11.Birden bire düşüversem

     Hiç de iyi değil benim

     Ani çıkan bir fırtına

     Fakat, sürmez uzun da; bil.

 

12.Yavaş yavaş düşersem

     Devamlı olur esen

     Kendine liman ara

     Havayı toptan kesen.

 

13.Düşüpte yükselirsen

     Güzelleşir bir bilsen

     Yükselipte düşersem

     Fırtınayı seyret sen.

 

14.Yetmişaltı sabit kalsam

     Güzelliğe doyum olmaz

     Gecemin mizanıyım

     Danışmadan uyunmaz. 

 

Koramiral Rıdvan KORAL

 

Pruvanız nete, denizleriniz sakin olsun.

24.07.2023

Deniz Eskisi | Bir Çarkçı Gezgin'in Seyahatnamesi
Logo
Shopping cart